Dünya

Ticaret savaşında kaybeden 245 bin çalışan oldu

Çin ABD ticaret savaşı 245 bin kişi işini kaybetti

 Ticaret savaşı ABD ekonomisine zarar verdi

ABD-Çin İş Konseyi’nin (USCBC), Oxford Exonomics ile birlikte hazırladığı “ABD-Çin Ekonomik İlişkileri: Kritik dönemeçte önemli bir ortaklık” başlıklı raporunu yayımladı. Raporda, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ile başlattığı ticaret savaşında ABD ekonomisinin zarar gördüğüne dikkat çekildi. Trump 2016 seçimlerinde Çin ile olan ticaret açığını hızlı bir şekilde tersine çevireceğini vaat etmişti fakat Çin’e karşı verilen açık, Trump yönetimi süresince artış gösterdi ve geçtiğimiz kasım ayında 287 milyar dolara ulaştı. Ticaret açığı şirketlerin ithalatlarını Vietnam gibi ülkelere kaydırmasıyla 2019’da yıllık bazda azaldı fakat 2016 yılındaki seviyelere göre yüksek kalmayı sürdürdü. Bunun nedeniyse Çin’in ABD ürünlerine uyguladığı 110 milyar dolara ulaşan gümrük vergilerinden dolayı Amerikan ürünlerinin ithalatındaki azalış oldu.

Çin ABD ticaret fazlası

Çin ABD’ye ticaret fazlası vermeye devam ediyor

245 bin kişi işini kaybetti

ABD’nin Çin ile olan ticaret ve yatırım ilişkisinden fayda sağladığı belirtilen raporda, 2019’da Çin’e yapılan ihracatın ABD’de 1,2 milyon kişinin işini desteklediği kaydedildi. raporda, iki ülke arasındaki ticaret savaşında, Trump yönetimi tarafından belirtilen temel politika hedeflerine ulaşmada başarısız olunduğuna dikkati çekilerek, “Ekonomiye fayda sağlamak yerine, ABD ekonomik büyümesini ve istihdamı azalttı, tahmini olarak 245 bin kişilik iş kaybıyla sonuçlandı.” değerlendirmesinde bulunuldu.

İki ülkenin geçen yıl ocak ayında imzaladığı birinci faz ticaret anlaşmasına rağmen gümrük tarifelerinin yüksek seviyelerde seyrettiğine işaret edilen raporda, anlaşmanın tarım, finansal hizmetler ve fikri mülkiyet gibi konularda uzun süredir devam eden ticari engellerin kaldırılmasında önemli ilerleme kaydettiği ancak Çin devletine ait işletme disiplinleri, sübvansiyonlar, veriler ve siber güvenlik ile ilgili bir dizi endişeyi gideremediği aktarıldı.

Raporda, artan ticari gerilimlerin ve Çin ile ayrışmanın ABD ekonomisine daha fazla zarar vereceği ve istihdamı azaltacağı kaydedildi.

Anlaşmaya göre Pekin yönetimi 172 milyar dolarlık ABD ürünü ithal etme sözü vermişti ama Kasım ayı sonunda bu hedefin sadece yüzde 51 kadarını yerine getirebildi. Salgından dolayı enerji fiyatlarında yaşanan düşüş ve Boeing ile ilgili sorunlar da hedefin tutturulamamasında önemli rol oynadı.

Bir türlü kapatılamayan ticaret açığı, şirketlerin Çin’in büyük üretim kapasitesine ne kadar ihtiyacı olduğunu gösteriyor.

Raporda, ticaret savaşının tırmanması senaryosunda ise ABD ekonomisinde GSYH’nin gelecek 5 yıl içinde 1,6 trilyon dolar azalabileceği, 2022’de 732 bin ve 2025’te 320 bin kişilik iş kaybının yaşanabileceği belirtildi.

Son Yazılar
Dünya

Doların küresel anlamda güçlenmesi ne anlama geliyor?

Dolar tüm para birimleri karşıısnda yükseliyor Dolar önemli tüm para birimleri karşısında yükselişini sürdürüyor. Fed'in agresif faiz artış döngüsüyle dolar bu sene birçok para…
Dünya

Foreign Policy: Putin'in enerji savaşı, Avrupa'yı parçalıyor

Foreign Policy enerji krizini manşetine taşıdı Avrupa'ya doğalgaz akışını süresiz olarak askıya alan Moskova yönetiminin hamlesi, ABD merkezli Foreign Policy dergisi tarafından…
Dünya

İflas dalgası Avrupa'da yayılıyor

Avrupa'da firmalar iflas bayrağı çekti Enerjiden perakendeye, gıdadan gayrimenkule kadar Avrupa'da birçok firma iflas bayrağını çekti. İngiltere'de iflas eden şirketlerin sayısı ağustosta…