Ukrayna için Litvanya'ya SİHA hediye edilecek
Ukrayna için Litvanya hükümeti geçen ay sonunda yardım kampanyası başlattı. Ukrayna'ya bağışlanmak üzere Bayraktar TB2 satın alacaklarını duyurmuştu. Bunun üzerine bağış kampanyasında 6 milyon avroya yakın para toplandı. Türkiye ve Bayraktar üreticisi Baykar şirketi, SİHA'nın karşılıksız verileceğini ve toplanan paranın Ukrayna'ya insani yardım için kullanılmasını istedi.
Bayraktar için Türkiye'ye teşekkür
Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anušauskas Facebook hesabından, Türkiye'nin Litvanya halkının Ukrayna'ya yardım etme arzusundan etkilendiğini yazdı. Bakan, beklenmedik bir şekilde Türkiye ve üretici firmanın Temmuz'dan önce hazır olacak şekilde Litvanya'ya en son model bir Bayraktar TB2 hediye edeceğini belirtti ve Türkiye'ye teşekkür etti.
SİHA almak için yardım kampanyasını başlatan gazeteci ve aktivist Andrius Tapinas da Facebook hesabından, Türkiye'nin süreci hızlandırma sözü verdiğini ve SİHA'nın üç hafta içinde hazır olabileceğini yazdı.
Litvanya'da, bazı bölgeleri Rusya işgali altındaki Ukrayna'ya göndermek üzere, Bayraktar TB2 SİHA alınması için düzenlenen bağış kampanyasında üç günde 5 milyon avro toplanmıştı.
Ukrayna son yıllarda Türkiye'den 20'den fazla Bayraktar TB2 SİHA satın almıştı. Son olarak 27 Ocak'ta 16 tane daha sipariş vermiş, bu siparişler Mart ayı başında Ukrayna'ya teslim edilmişti.
Hangi ülkelerde Türkiye yapımı İHA bulunuyor?
Türkiye'nin İHA satışları her geçen gün artıyor. İhracat verilerinde ticaret anlaşmalarında satılan İHA sayısına dair özel bir bilgi içermese de 15'ten fazla ülkenin Türk yapımı Bayraktar ve TAI araçları sipariş ettiği tahmin ediliyor.
Suriye, Libya ve daha yakın zamanda Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda etkili olduğunu kanıtlayan Bayraktar TB2 özellikle talep görüyor.
Eylül 2020'de başlayan ve 44 gün boyunca Ermenistan ve Azerbaycan arasında devam eden çatışmalarda Azeri kuvvetleri, Ermenistan'ın askerlerini, askeri araçlarını, topçularını ve hava savunma sistemlerini Türk yapımı insansız hava araçlarıyla hedef aldı. Araçlar Azerilerin tartışmalı bazı bölgelerdeki kontrolü yeniden kazanmalarına yardımcı oldu.
Geçen yıl Mayıs ayında Polonya Savunma Bakanı, Türkiye'den 24 SİHA alacaklarını söyledi; böylece bunu yapan ilk NATO üyesi oldu.
Afrika da büyük bir pazar. Türkiye, özellikle Afrika pazarında Çinli üreticiler için ana rakip gibi görünüyor. Fas, Cezayir, Ruanda, Nijerya ve Etiyopya'nın Türk yapımı İHA'lara ilgi gösterdiği biliniyor.
Askeri anlaşmalar kamuoyuna açıklanmasa da Türkiye geçen yıl Etiyopya ile bir savunma işbirliği anlaşması imzaladı. İhracat verileri de havacılıkta keskin bir artış olduğunu gösteriyor. Geçen yıl Aralık ayında ABD yetkilileri, Türkiye'nin Etiyopya'ya yaptığı insansız hava aracı satışlarıyla ilgili endişelerini de dile getirmişti.