Savunma Endüstrisi

Türkiye SİHA ticaretini genişletiyor

Türkiye SİHA üretip ihraç ederek ticarette öne çıkıyor

Türkiye SİHA ihracatında aktif hale geldi

Türkiye son yıllarda silahlı insansız hava araçları (SİHA) ihracatını aktif hale getirdi. Özellikle, Ukrayna gibi Rusya'nın çevresindeki ülkelerin aktif bir şekilde satın almayı sürdürmesi ve bunun Rusya'yı provoke etmesiyle bölgesel durumda yeni dalgalanmalar ortaya çıkıyor. Sadece gelişmekte olan ülkelerin değil, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünün (NATO) önemli bir ülkesi olan İngiltere'nin de ilgi gösterdiği söylenirken Türk SİHA’larının varlığının daha da artacağı görülüyor.

SİHA'lara tüm dünya talep gösteriyor

İngiltere Savunma Bakanı Wallace, Türkiye'nin yeni nesil İnsansız Hava Araçlarının sahada büyük etki yarattığını söyleyerek, Türk Silahlı İnsansız Hava Araçlarının üstünlüğünü örnek gösterdi. Wallace, Türkiye'nin İnsansız Hava Araçları (İHA), SİHA Bayraktar TB2 ve hava savunma sistemlerini Suriye, Libya ve diğer yerlerde kullanmasının sahada üstünlük sağladığını vurgulayarak, Türkiye'nin yeni nesil Silahlı İnsansız Hava Araçlarını (SİHA) örnek gösterdi.

Türk SİHA’ları arasında en tanınmış olan, savunma şirketi Baykar tarafından geliştirilen "Bayraktar TB2" modeli. Geçen yıl Ermenistan ile yaptığı savaşta TB2'yi kullanan Azerbaycan, ihtilaflı Dağlık Karabağ'da kontrolü yeniden ele geçirdi. Baykar CEO'su Haluk Bayraktar bu yıl şubat ayında, "Ermenistan, TB2 saldırısını durduramadı." diyerek uçağın performansını vurguladı.

TB2, Suriye ve Libya'daki iç savaşta da kullanılarak pratik kullanım deneyimi artırıldı. Ukrayna geçtiğimiz günlerde, Rus saldırılarına maruz kalan ülkenin doğusundaki Donbass bölgesinde TB2'lerin kullanıldığını duyurdu. Buna karşılık, Rusya Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, "Bu yalnızca yerel durumu istikrarsızlaştırıyor." diye uyardı. Türkiye diğer yandan, karadan havaya fırlatılan S400 füzelerini satın alarak Rusya ile askeri iş birliğini genişletiyor. Savunma analisti Çağlar Kurç, "Ukrayna’nın Rusya sınır bölgesindeki operasyonlarda TB2’leri kullanmasının Türkiye-Rusya ilişkilerine zarar vereceğine şüphe yok." dedi.

Ayrıca Türkmenistan halihazırda TB2 tedarik etti. NATO üyesi bir ülke olan Polonya da önümüzdeki yıldan itibaren satın almayı planlıyor. Letonya ve Litvanya'nın da satın almayı değerlendirdiği söyleniyor ve Baykar şirketi 27 Ekim'de resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Gelecekte yapılması planlananlarda dahil olmak üzere 13 ihracat noktası bulunuyor." açıklamasında bulundu.

Rusya'nın komşu ülkeleri dışında, Afrika ülkelerinde de satın alma hareketi dikkati çekiyor. Ekim ayı ortasında Angola, Togo ve Nijerya'yı ziyaret eden Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’ye döndükten sonra yaptığı konuşmada, "Ziyaret ettiğim ülkeler Türk SİHA’larından istedi." dedi. Reuters'e göre Afrika ülkelerinden Fas, TB2 tedarik etti. Etiyopya ve Ruanda da SİHA satın almak istiyor.

Son Yazılar
Savunma Endüstrisi

Türkiye'nin bir silah gücü olarak şaşırtıcı yükselişi

Türkiye’nin silah gücü Bir zamanlar Türkiye, Alman savunma şirketleri Krauss-Maffei Wegmann (KMW) ve Rheinmetall’den 1.000 adet Leopard 2 ana muharebe tankı sipariş…
Savunma Endüstrisi

Afrika devletleri neden Bayraktar TB2 satın alıyor?

Afrika devletleri Türk SİHA'sı diyor Analist Paul Melly, Afrika devletlerinin silahlı gruplarla savaşmak için, dünyadaki çeşitli çatışmalarda etkili olduklarını kanıtlayan Türk İHA'larından giderek…
Savunma Endüstrisi

Fransız TV kanalı Türkiye'nin SİHA gücünü konuşuyor

Fransız kanalı BFM TV: Bayraktar TB2 Ukrayna için "güçlü müttefik" Fransız kanalı BFM TV, Bayraktar TB2'yi Ukrayna için "güçlü müttefik" şeklinde tanımladı. Türk yapımı SİHA'ların tüm…